2014 | The housing / landscape interface (MUD Final project)

10x3ft final board layout aug 25reducedIn Latin America, urban growth has contrasted neighborhood typologies of housing: informal self-built and formally planned mass housing. In West Bogota, these two forms of rapid growth have taken over farmlands that are susceptible to flooding. The project proposes new border typologies in edges where the ground floor is giving its back to nature. Turning backs to fronts is the strategy for creating better everyday places in a currently fragmented urban fabric. // MUD Final Thesis Project | Summer 2014 Topic: social housing and informal neighborhoods near water, Latin American cities Committee: Harrison Fraker, Renee Chow, Rene Davids, UC Berkeley.

*

En la mayoría de ciudades latinoamericanas, el crecimiento vertiginoso de la huella urbana se ha dado en la segunda mitad del siglo XX. En este contexto, se pueden ver dos tipologías típicas de vivienda: los barrios informales y la vivienda en masa. El caso del suroccidente bogotano es típico en la medida en que coexisten estas dos formas de vivienda, pero con la particularidad de estar en zonas susceptibles a inundación. En este sentido, el proyecto propone nuevas tipologías de borde en dos límites de barrio, que a pesar de estar frente a un humedal, le dan la espalda a este recurso natural. De esta manera, convertir los patios traseros y culatas en frentes de acceso es la estrategia para generar mejores espacios para la vida de barrio en un tejido urbano hostil y fragmentado. // Tesis de Maestría en Diseño Urbano | 2014 Tema: vivienda popular en masa y barrios informales cerca a cuerpos de agua. Comité: Harrison Fraker, Renee Chow, Rene Davids, UC Berkeley.

2014 | Shaded stops for Downtown L.A. (Landscape studio)

board 01 reduced A sequence of pedestrian stops with shade, linked to existing public facilities, east of the L.A. River, in a concentration of neighborhood amenities. New gathering spots in underutilized places are now part of a larger system of public space. Anticipating the arrival to the river, access east to west is encouraged, neighborhood to water, surrounding the Gold Line station, creating new places for habitual and visual access to the city. // Design of Landscape Sites in Urban Spaces | Spring 2014. Topic: Proposing better public spaces for 1st Street over the Los Angeles. River Prof. Linda Jewell. Site: 1st Street Corridor, Boyle Heights neighborhood, Los Angeles, CA. United States.

2013 | Cement Factory to Creative Campus. Jiangmen, China (Winter workshop)

boards 234 unified cropped reducedThe industrial scale and form of buildings inspired a School of Industrial Design on the site. The structure and form of the existing buildings allowed the new program. An adaptive reuse strategy was adopted. The riverfront, creek and hill were connected as an ecological corridor, for bicycle and pedestrian connections. The school provides a public amenity for the surrounding town of Jiangmen.  //  Joint Workshop Southern China University of Technology, Guangzhou, China and UC Berkeley | 2013 Topic: Transformation of a former industrial facility into a Design University. Prof. Peter Bosselmann. Team: Tanvi Maheshwari, Arijit Sen, M. Jiang | Site: Jiangmen, China.

2013 | No man’s land to gateway. San Francisco, CA (Urban places studio)

05 general visionIn perspective of Plan Bay Area and the principles of Transit Oriented development, an area of 1 square mile around a transit station including mixed use developments and public space infrastructure intend to link neighborhoods to public transportation and landscape assets of the region. Topics: population growth, housing demand and sea level rise.

05 1 x 2miles completeUrban Places Advanced Studio | Fall 2013. Topic: 1 mile around a transit station, accomodating water and population growth. Prof. Peter Bosselmann, John Kriken. Site: San Francisco / San Mateo city limit, CA. United States.

 

2013 | DTO Recording Studio

1555337_439266059544204_4613364801125712996_nInside a larger house, designed and built to meet acoustic requirements of both insulation and optimal sound quality for professional audio. A control room and a live room are built in seen brickwork walls that act as diffusers . Floating plywood flooring improves sound of the instruments and ceiling inclinations ensure a beautiful stage-like musical performance. // 2013. Location: Niza, a mixed use row houses neighborhood, northwest Bogota. Client: DTO Sound Engineers.

*

Ubicado dentro de una casa en ladrillo en Niza, este estudio de grabación fue diseñado cumpliendo todos los requerimientos técnicos tanto de aislamiento acústico (no perturbar a los vecinos ni a los demás ocupantes de la casa) como de fi delidad sonora. En 30m2, dos espacios: un control room y un live room con muros dobles en ladrillo a la vista con textura cumplen la función de difusores. El piso fl otado en tríplex ayuda a mejora el sonido de los instrumentos y las inclinaciones del cieloraso garantizan el desempeño acústico. // 30m2 | 2013. Proyecto individual. Diseño acústico: DTO Ingenieros de Sonido. Cliente: DTO Ingenieros de Sonido | Lugar: Barrio Niza, Bogotá, Colombia. 

2010-2013 | Alto del Viento. Barichara, Santander (design direction)

_MG_5706web

Finalized in 2013 | Located northeast of Colombia, Barichara is a small town, recently declared national monument, partly due to the preservation of its architectural qualities, unlike other colonial towns in the country. In the northeastern town limit, Alto del Viento is a two-block urban housing project of different unit sizes and types that suit different spatial needs. Starting at 150m2 lots and 130m2 houses, possibilities vary depending on particular demands and progressive urbanization process. Local construction techniques such as rammed earth walls, wooden structures and clay tile roofings are used, not only to attempt strict urban regulations but also to propose other habitat forms within these traditional building methods.

Place info Department: Santander. Town: Barichara | Altitude: 1,336 meters above sea level | Average weather: 24ºC | Relative humidity: 57%

Aerial photo (source: IGAC) with town perimeter and most important landmarks | Schematic proposal Site plan and general elevations.

2010-2013. Location: Barichara, Santander For: Ernesto Jimenez, Angela Jimenez. View related article . Team: Ezequiel Alarcón, Luis Manuel Muñoz | Collaborators: Ana Hakim, bioclimatic design Visit website  |  Construction: Ezequiel Alarcón. Technical studies team: Gilberto Rincón, topographer. Humberto Rueda, soil studies. Victor Navarro, electrical design.

2011 | Childrens hair salon, Ciudad Bolívar (schematic proposal)

A painting contractor and I made a deal once, in which he finished some aditional painting work for a project he was working on for me, and I in exchange helped him out with a basic scheme of a a children´s hair salon in his neighborhood. Southwest Bogotá, part of Ciudad Bolivar area is Sierra Morena. Here, a usual minimum lot size is 3m front x12m deep, resulting in 36m2 area where self-building goes up until three or four story houses with ever changing activities.  In order to suit the first floor for more productive purposes, they needed a plan to readapt the place for this new use. // 2011. Location: Sierra Morena Neighborhood. Area: 36m2. Client: Jairo Marroquín.

*

A cambio de un trabajo de pintura, se hizo un intercambio de servicios por un diseño de anteproyecto para una peluquería infantil en Sierra Morena, al suroccidente de la ciudad. En un lote típico de 3 x 12m (36m2) en el primer piso de un edifi cio de autoconstrucción, la propuesta se pensó para ser económica, efi ciente y colorida de acuerdo con el objetivo de acoger al público infantil. El uso anterior era un café internet, razón por la cual se propuso una readecuación de las instalaciones hidrosanitarias para tener el baño público y la zona de shampoo necesaria para este uso.// 36m2 | 2011 Proyecto individual Cliente: Jairo Marroquín, contratista | Lugar: Barrio Sierra Morena 

2010 | F1 Building (detailing)

Under construction housing building, located northeastern Bogotá, Rosales neighborhood. F1 Building, designed by arch. Camilo Esguerra is in a curved, irregular-shaped sloped lot, which made it very hard to standarize all housing units as well as their service areas. Therefore, the project demanded unique detailing for every specific apartment.

 For: Camilo Esguerra | Team: Felipe Bermúdez, Juan Valencia, Ana Hakim.