2005 | Biblioteca Yopal, second prize in public competition: Three Libraries in Casanare, Colombia

A large, tree-like shadow thought to produce silence, intimacy and a desirable environment for concentration. A sort of woven texture that filters sunlight and protects space from rain configures this large “shadow”, also proposed as a space to socialize. The building is put on site in two separate two-storey buildings, trying to leave enough free space around, in order to have a surrounding park with different qualities of public spaces, from green areas to hard-floored squares. The library is 2,500m2 area.

Project Authors: Gabriel Campuzano, Felipe Bermudez.

2005 | Biblioteca Villanueva, third prize in public competition: Three libraries in Casanare, Colombia

A sequence of natural and artificial shadows in a small lot. The urban environment suggests the creation of a much more private site that without isolating itself from the town, involves public space in its interior, generating sufficient visual aperture through transparency of parts of the building. Confined courtyards are places suitable for outdoor reading and other cultural activities; reason why the library is somewhat a large roofing that allows ventilation and guarantees appropriate lighting conditions for academic purposes.

Project authors: Angela Rueda, Alejandro Peña

2004 | Suburban housing: Macadamia (collaboration in private competition)

Private competition for development of a large suburban housing project, convened by promoter Pedro Gómez. In this area, allowed density is 4 housing units per hectare. The main idea was proposing paired houses with a central patio, of around 180m2 built area, that would adapt to different topographic conditions of the sloped site.

Design: Ernesto Jimenez, Alvaro Cortés Boshell | Team: Tatiana Melendez, Isidro Salcedo, Lisa María Perez

2003 | Edificio Virrey (collaboration in architectural development)

Designed by Arch. Ernesto Jimenez. 10 storey building in northeastern neighborhood in Bogotá, El Chicó. 41 apartments from 100 to 200 m2. Formerly three lots with houses of the fifties, the total site area sums about 3,000 m2. The building is L shaped, with its short side facing the Virrey Park. All units, mostly duplex, have guaranteed ventilation and illumination through their two facades, main one towards the street or the park, and the rear one oriented to a large central area with visitors parking spaces and a small chldren´s park. What I did in this project was essentially collaborate in general plans drawing and detailing for construction process for about two years.

Fachada oriental del edificio

Project Design: Ernesto Jimenez | Construction: Jimenez Cortés Toro Ltda | Project manager: Isidro Salcedo | Photo: Daniel Guzmán