2009 | Guachaca Beach, cabins for ecotourism in Tayrona Park Santa Marta, Colombia (proposal)

Place info Country: Colombia. Department: Magdalena. Site: Guachaca River Beach | Latitude: 11º 16′ N / Longitude: 74º 03′ | Altitude: 0 to 900 meters above sea level | Average weather: 30ºC | Relative humidity: 80%

General view Simulation of what a cabin would look like, with a view to the river beach. The idea was to propose a modular pre fabricated structure that could be easily installed in the place, with evident accesibility issues.

Detailed views Concrete piles and lightweight slabs, and wooden frames for windows and terraces. This system was thought prioritizing flexibility in facades: lifted in the daytime and closed down during the night.

Site features Guachaca River, Long sloped terrain, and common architecture seen in this type of places, such as Ecohabs.

Guachaca River is located in a remote area, near the Sierra Nevada de Santa Marta, a rainforest snowy mountain. Terrain is strongly sloped, with direct access to the river beach. The project proposed several modular prefabricated structures that could be easily installed in place, that suffers accesibility issues and all sort of derived construction difficulties. The building methods greatly determine spatiality for each of the units with a 360 degree view. Also on a larger scale, the small cubes define the whole image of the project related to natural lanscape. Therefore, concrete piles, lightweight slabs, and wooden frames for windows and terraces are an appropriate way to build. Aditionally, the system is thought for priorizing flexibility in facades and optimizing comfort: window panels are lifted in the daytime and closed down during the night. // 2009. Location: Playa Guachaca, near Tayrona National Park. Magdalena, Colombia. Area: 50m2 each. Client:Private. Team: Carlos Granada, Ana Hakim.

*

El Río Guachaca nace en la Sierra Nevada de Santa Marta y desemboca en el Mar Caribe. En un terreno empinado pero con acceso directo a la playa del río, se propusieron una serie de módulos prefabricados que pudieran ser fácilmente instalados en un lugar con difi cultades de accesibilidad. Los métodos constructivos determinaronn la espacialidad para cada una de las unidades cuyo objetivo era tener 360 grados de vista a la selva tropical. De igual manera, el planteamiento urbanístico y de implantación de los volúmenes buscaba la integración de las cabañas al paisaje natural. Así, los pilotes de concreto, placas ligeras y marcos de madera para ventanas y terrazas fueron el método propuesto para este lugar. Por último, el sistema fue pensado para optimizar la fl exibilidad de la fachada en función del confort térmico, pues estos páneles pivotantes podrían abrirse de día y cerrarse de noche. // 2has de urbanismo, 50m2 por casa | 2009. Equipo: Carlos Granada, Ana Hakim. Cliente: Privado. Lugar: Playa Guachaca, cerca al PNN Tayrona. Magdalena, Colombia.

Advertisements

2009 | House in Santa Ana, Bogotá

Place info Country: Colombia. Department: Cundinamarca. City: Bogotá D.C. | Latitude: 4º 42′05″  N / Longitude: 74º 01′40″ | Altitude: 2630 meters above sea level | Average weather: 13ºC | Relative humidity: 79%

Client: Private | Team: Carlos Granada | Bioclimatic studies: Ana Hakim

A household of five composed by two parents, both stockbrokers and their three kids. One of the last available lots in this almost suburban neighborhood is used to build a high end house, with generous gardens and a great view to the city. The first floor integrates the social areas, a versatile workplace with a shared office and a reception area for eventual meetings with clients. Also, the lap pool becomes essential for leisure activities that enjoy direct contact with nature through the back yard, one of the main spaces for the family to come together. In the second floor, each of the three children has a room with an open terrace that allows different outdoor activities for each, while simultaneously maintaining visual transparency among them.The house is being built in a fully exposed concrete structure, whith flat gardened roofings. This way, ensuring a decent view for upper houses in the neighborhood, and guaranteeing a complete enjoyable experience of house and landscape.

*

Una familia de cinco, los dos padres corredores de bolsa y sus tres hijos, encontraron este lote, uno de los últimos discponibles en Santa Ana oriental, al nororiente de Bogotá. La idea fue aprovechar la topografía del lugar, la vista a la ciudad y las posibilidades paisajísticas de una casa casi suburbana en un sitio privilegiado de la ciudad. El primer piso integra la zona social con un área de ofi cina compartida y un área de reuniones con potenciales clientes. De igual manera, la piscina se vuelve un punto esencial para el contacto con la naturaleza a través de los jardines. En el segundo piso, las alcobas de los tres niños con sus respectivas terrazas individuales mantienen una transparencia visual entre los tres espacios. La casa se pensó en concreto arquitectónico a la vista, con cubiertas planas verdes, conviertíendose simultáneamente en una vista agradable para los vecinos.

2004 | Suburban housing: Macadamia (collaboration in private competition)

Private competition for development of a large suburban housing project, convened by promoter Pedro Gómez. In this area, allowed density is 4 housing units per hectare. The main idea was proposing paired houses with a central patio, of around 180m2 built area, that would adapt to different topographic conditions of the sloped site.

Design: Ernesto Jimenez, Alvaro Cortés Boshell | Team: Tatiana Melendez, Isidro Salcedo, Lisa María Perez

2003 | Edificio Virrey (collaboration in architectural development)

Designed by Arch. Ernesto Jimenez. 10 storey building in northeastern neighborhood in Bogotá, El Chicó. 41 apartments from 100 to 200 m2. Formerly three lots with houses of the fifties, the total site area sums about 3,000 m2. The building is L shaped, with its short side facing the Virrey Park. All units, mostly duplex, have guaranteed ventilation and illumination through their two facades, main one towards the street or the park, and the rear one oriented to a large central area with visitors parking spaces and a small chldren´s park. What I did in this project was essentially collaborate in general plans drawing and detailing for construction process for about two years.

Fachada oriental del edificio

Project Design: Ernesto Jimenez | Construction: Jimenez Cortés Toro Ltda | Project manager: Isidro Salcedo | Photo: Daniel Guzmán